IUSM 2018 - Tildas första SM-medalj

Allmänt / Permalink / 0
 
I helgen som gick avgjordes IUSM i Växjö. För Hälles del blev truppen aningen mindre än förhoppningen men vi åkte tillslut med en ganska stark trupp ändå. Förhoppningen på förhand var 2-3 medaljer och gärna ytterligare någon finalplats. Nils Bredin och Sharmarke Ahmed i P16-klassen var två ganska stora medaljhopp, även om Nils har varit skadad ett tag och inte alls kunnat köra som planerat. Även Tilda Knauer kanske, kanske skulle kunna knipa en medalj, men där låg utmaningen snarare i att ta sig till final och hoppas på rätt typ av lopp...  
 
Väl på plats blev det inte riktigt som vi hade trott. Försöken gick planenligt där Nils, Sharmarke och Tilda tog sig vidare från sina försökslopp, med kontroll och marginal. Alexander Carlsson gjorde ett starkt försökslopp och tog sid även han till final i P15 1000m, på tid! Kul med en finalplats i hans första SM! Även Sabina gjorde ett mycket fint försökslopp på 1000m i F15 men trots PB på 3.12.50 så räkte detta inte till final, det säger lite om den stenhårda konkurrensen som råder i deras åldersklass!! 
 
På söndagen var det finaldag och nu tävlade även Irma Törngård på korta häcken och Monia Kristiansson Hälledebuterade i viktkastningen. Monia blev 9:e tjej i F16 vikt på nytt pers 14.09, en klart godkänd insats! 
För Irmas del blev det en tyngre dag... Hon satte första häcken men kom lite fel till andra och i den marginalsport detta är så var loppet kört där. Det stora i sammanhanget är att Irma då, istället för att sura och vara ledsen, är den bästa hejarklack du någonsin kan önska dig!! Irma stod och skrek under samtliga av hennes klubbkamraters lopp, härligt att se den "lagandan" och glädjen när det går bra för andra, det är stort!!
 
I finalerna blev det spännande och här kom även några missräkningar... Nils och Sharma sprang i P16 1500m finalen och gjorde det inledningsvis bra. Lite avvaktande och efter några varv hade framförallt Sharma hamnat lite i trubbel. I innerspår längst in vid sarjen, instängd bakom de andra. När då Nils satte fart på loppet försökte Sharma ta sig fram men föll istället. Han var snabb upp och gjorde en heroisk upphämtning när han på 200m tog ikapp avståndet upp. Men in på upploppet krokade han och Nils i varandra och en stumnande Nils kunde inte försvara sin ledning. Istället blev grabbarna 4:a och 5:a. En nyttig erfarenhet för båda som de säkerligen kommer dra nytta av till kommande mästerskap. Klart under loppet var iaf att killarna har överkapacitet och att Sharmarke var dagens starkaste löpare, det tyckte till och med hans konkurrenter. Men ska man vinna behöver man stå på benen! 
 
Alexander gjorde en tapper insats i sin första SM-final men räckte in till, vilket också var väntat! Han gjorde ändå ett fint lopp och blev tillslut 9:a. I försöken slog han för övrigt personbästa med 2.53.13! 
 
Så var det slutligen dags för Tilda Knauer. Ödmjukheten själv såg stark ut i försöken och levererade ett fantastiskt fint lopp i finalen. Åt segrande Olivia Brunbäck från Sävedalen fanns inget att göra men därbakom slogs Tilda om medaljer. Efter en kontrollerad öppning sattes det fart i loppet och Tilda var snabb med att täppa igen luckor uppåt. Med två varv kvar tog hon rygg på tvåan Sandra Åberg och de ryckte sakta men säkert ifrån övriga fältet. Med klockringning och ett varv kvar hade det blivit lucka bakåt och medaljen var klar. 100m från mål tvingades Tilda släppa ryggen på Sandra men hon löpte in strax bakom på ett mycket fin tredje plats! Brons i sitt första SM och återigen ett grymt väldisponerat finallopp! Tilda visar att hon återigen är bäst när det gäller, liksom många andra från klubben! Jag var minst sagt tagen av Tildas prestation, eller kanske både person och prestation! Min första SM-medalj som coach, och fler kommer det bli!! 
 
 
Nu gäller det att jobba vidare med samma långsiktighet, samma ödmjukhet och med samma tro på framtiden och stordåd!! Både för mig och för mina aktiva!! 
 
Coach Ben
Till top