Götalands 2017 - glädjen är viktig!!

Allmänt / Permalink / 0
Hälles trupp till Götalandsmästerskapen 2017 är den största klubben haft sen 80-talet och en lovande sådan... 12 aktiva som alla hade chans att placera sig topp 10 och med några pallchanser. 
Helgen kom att bjuda på ordentliga överaskningar, nerver som pallade trycket och även några tråkiga bortfall. Och jag börjar med det mindre roliga. Våra sprintertjejer Wilma Wennroth och Elsa Stålhandske har egentligen hela sommaren dragits med lite småskador som stört deras tävlande. Wilma med lite olika känningar, nu senast en sträckning i höftböjaren vilket ställde till det under helgen. Under uppvärmingen inför både 60m och dagen efter på 200m fick vi gemensamt ta beslutet att hon inte kunde tävla. Tråkigt då hon verkligen visat form tidigare under sommaren med 8.83 på 60m och 28.98 på 200m. Men ingen mening att chansa med en 13åring utan bättre ge henne tid att läka och komma tillbaka, hon kan bli riktigt bra så småningom. 
 
Tumme upp och ett leende trots skador och besvikelsen att inte få springa...
 
För Elsas del har det varit en ömmande baksida som spökat under hela sommaren och som vi inte riktigt blivit kloka på. Ingen ruptur utan snarare relaterat till snebelastning eller möjligtvis ryggen. Här blev det ett försök iaf. Elsa sprang 60m på lördagen men kunde inte trycka ut och blev därmed ifrånsprungen av konkurrenterna... Ändå hade hon 8.95 i mål vilket är bra med tanke på förutsättningarna och hur det såg ut när hon sprang. Under hösten rehab och fokus på att hålla sig hel. Talang och vilja finns, blir spännande att se i vinter! 
 
Även Oliver Forsström har haft det kämpigt med sina spökande knän och hade det även denna helgen där det tufft i P14 höjd. Oliver slutade till slut på 14:e plats med 1.50. Även här finns grym potential och håller han sig bara hel så kan det bli riktigt högt redan i vinter. 
 
På de lite längre distanserna var det Hilda Törngård som hade mest oflyt. En rejäl förkylning satte stopp för hennes favoritdistans. Hilda sprang 600m på lördagen, var nära pers, men vaknade dagen efter krassligare än under lördagen och fick ställa in 1500m, där hon annars hade haft stora chanser att placera sig högt upp. För storasyster Irma blev det en blandad helg. Irma som under sommaren kämpat på, utan att det lossnat för henne, fick rejäl utdelning helgen innan Götalands när hon slog till med ett jättepers på 300m häck i Kungsbacka. Grymt kul och välförtjänt efter flera månader utan framgång. Väl på Götalands var det 300m häck och sen 1500m hinder som gällde. Tyvärr för Irmas del så föll hon på 5 häcken och missade därmed chansen till vidareavancemang... Jättesynd då hon var bra med fram dit! Men Irma bet ihop och sprang samma dag 1500m hinder. Här bildades snabbt två klungor där ettan och tvåan ryckte sig loss från de övriga. Irma låg länge i tät i andraklungan men tvingades efter 800m släppa... Men hon gav sig inte. Med 300m kvar fick hon upp farten igen och tog sig upp till en fin 5:e plats! Kul för Irma som fick lite betalt efter allt slit! 
 
Foto: Deca Text & Bild (lånad från Hälles hemsida) - Irma på hinder
 
Så till helgens stora överraskning. Vidar Wingqvist, som mestadels spelar fotboll, gjorde en mycket stark helg. Efter 10.43 i försöken på 80m, tangerat pers, så laddade Vidar om för 300m. Väl där blev det succé. I försöken sprang han i mål på fina 40.92 och hade därmed 3:e snabbaste tiden in till final. Efter loppet såg Vidar ut att ha gjort sitt sista lopp i livet, en likblek stackare tog sig på stapplande ben från målområdet och då kändes det tveksamt till att han skulle kunna ta sig upp på pallen. Samma kväll, bara 2-3 timmar senare stod han så i final på 300m. Efter en strulig första start så kom grabbarna så iväg på andra försöket. Vidar sprang nästan lika snabbt som i försöken och gick i mål som solklar 3:a och tog därmed helgens enda pallplats! Den killen blir att räkna med i framtiden, vilket pannben!!
 
Vidar på pallen efter 300m!
 
Birk Somby, vår lille sprinterstjärna, tog sig till final på 60m och visade prov på bra tävlingsnerver. Birk spelade match i fotboll bara en timme innan starten på 60m men hade krafter nog för att springa snabbt ändå. Väl i final gjorde han ett nytt fint lopp, slutade på 6:e plats med nya personbästat 8.26. Ännu en poängplats till Bohuslän-Dal. 
 
Sabina Aumo hade en tuff tävlingshelg med 4km orienteringstävling på lördagen och sen 2000m på söndagen. På 2000m sprang hon klokt och låg med klubbkompisen Tilda under stora delar av loppet. Fort gick det också och Sabina sprang i mål som femma, med nya perset 7.07.50! Pers med 5 sekunder och en fin placering i den tuffa konkurrensen. 
 
Tilda Knauer ja, hon hade också en tuff helg med 800m och 2000m på schemat. Tilda som under sommaren saknat glädjen kring löpningen kom till Götalands med förhoppningen att ha roligt igen och slå till med nya personbästan. De senaste veckorna har hon varit väldigt bra på träning och både jag och övriga tränare visste att hon skulle springa fort om hon bara vågade gå för det. Det gjorde hon. I ett 14 tjejer stort finalfält på 800m sprang hon mycket rutinerat och klokt. Hon låg med i tät utan att behöva dra och drogs egentligen bara med i den höga farten. Med 300m kvar såg det lite kämpigt ut men då bet hon i, vilket jag tidigare inte sett denna sommaren, och hängde på täten. Med 150 kvar låg hon trea och hade till synes koll på det. Men in på upploppet kom den så berömda väggen, vilket Tilda nog aldrig upplevt förut, och hon blev med 50m kvar passerad av Höörs Thea Nilsson. Nilsson som innan dagens lopp sprungit 6(!) sekunder snabbare än Tilda, fick nu slita rejält för att slå henne. Tilda blev 4:a på nya, lysande, personbästat 2.22.40, en sänkning med hela 4 sekunder! Ännu en gång levererar hon när det som mest behövs, imponerande! 
 
Foto: Deca Text & Bild (lånad från Hälles hemsida) - Tilda vid målgång på 800m
 
Dagen efter sprang hon 2000m och här bildades snabbt en topp 5 klunga. Men efter några varv släppte Tilda och Sabina och fick rikta in sig på topp 6 placeringar. Tilda drog och med 200 kvar släppte klubbkompisen ryggen och Tilda kunde säkra helgens andra 4:e plats. Det anmärkningsvärda var att Tilda här persade med nästan 16 sekunder, tiden 7.04.90. Skönt att se att leendet var tillbaka under denna helgen!
 
Kul att utvecklingen går framåt för våra ungdomar, men framförallt vilken fin gemenskap och gruppkänsla det finns bland dem. Otroligt viktigt för framtiden! Det är en fin generation på väg upp som med rätt träning, grupp och med mycket skratt kan gå hur långt som helst! 
 
Man kan som tränare och klubb tycka att resultaten är viktiga men om de aktiva inte har kul är det inte mycket värt. Skönt denna helgen att få se leenden på våra aktiva och höra föräldrar berätta om nöjda och glada barn. Det är det som i slutändan betyder något! 
 
Nu tar coach en liten minisemester från coachandet men är väl snart tillbaka i tävlingsammanhangen igen, kanske redan 7 oktober! 
 
Även jag var leende, här med en av adepternas hund...
Till top