Integration genom en fotboll ⚽️

Allmänt, sport / Permalink / 1

Mellan den 8-19 augusti bedriver klubben, jag och en klubbkamrat, ett aktivitetsprojekt på Dalaberg i Uddevalla. Dalaberg är lite av Uddevallas motsvarighet till Göteborgs Angered. Ett invandrartätt område där många av barnen och ungdomarna knapp varit utanför sin stadsdel. I samband med den flyktingström som varit till Sverige de senaste åren så har kommunerna fått nya ekonomiska möjligheter att arrangera projekt för de nyanlända och involvera föreningar i dessa projekt. Vi i klubben insåg direkt att här kan vi vara med och göra skillnad.
Den första veckan här på Dalaberg går mot sitt slut och jag kan konstatera att på Dalaberg, där tickar klockan på sitt eget sätt och där lever människorna sina egna liv. Att planera ett aktivitetsprojekt är en sak, att genomföra det en helt annan. Vi hade planer på att hitta på många saker med de barn och ungdomar som vi hoppades skulle dyka upp men fick redan efter första dagen inse att här får man jobba annorlunda. Att mötas klockan 10, åka iväg med buss till en annan plats är något som verkar smått omöjligt att genomföra. Det starkaste verktyget vi hittills hittat är bollen. Efter att det i måndags gått en timme av vårt projekt, utan att en själ visats sig började jag ge upp lite. Men vi tog med en boll ner till den lokala idrottsplatsen och började spela lite. Efter ca 20 min var det 15 ungar där. Dagen efter hade vi lärt vår läxa och gjorde givetvis samma sak. Vi gick till fotbollsplanen och efter en kvart var det 20 kids där. Grymt att se vilken dragningskraft en fotboll kan ha.

Under onsdagen regnade det, och trots att vi hade hyrt en inomhushall och annonserat detta tydligt så dök inte en kotte upp. Torsdagen blev dock betydligt bättre, och första dagen vi kunde börja introducera friidrottens grenar. Slägga, diskus och kula visades inför några häpna åskådare. Och så fort fotbollen var framme kunde jag räkna till 25 barn.

Under fredagen var ett besök på Emaus planerat vilket jag ändå trodde skulle vara genomförbart. Men, än en gång visar det sig att det är mycket svårt att sprida och genomföra utflykter från denna stadsdel men barn och ungdomar som verkligen skulle kunna få med sig erfarenheter och upplevelser från sådana utflykter. Kanske är det så att den Dalabergska klockan och livsrytmen är olik övriga Uddevallas. Att arrangera ett liknande projekt i ett välbärgat område i vårt vackra land skulle vara betydligt lättare, även om "attraktionerna" och utflykterna skulle behöva vara aningen mer exklusiva för att locka de "curlade" medel och överklassbarnen.
Inför nästa vecka tar vi nya tag. Bollen är med, och på så sätt även barnen. Att utgå och vara på Dalaberg tycks vara en nödvändighet för att få igång dessa projekt. Jag tror även att ett liknande projekt skulle få större spridning om det arrangerades närmare en skolavslutning. För lappar på anslagstavlor och Facebooksidor har ingen större effekt i detta bostadsområde. Däremot har mötet mellan olika människor kring en fotboll en enorm effekt, vilket vi tagit lärdom av!

Slägga introducerades för barnen!
Basket var även det populärt!
Men fotboll är det som för dessa barn samman!
⚽️⚽️⚽️
#1 - - Anonym:

Fantastiskt vilket arbete ni bedriver! Så viktigt att integrera de som kommer hit.

Svar: Ja de är viktigt! Inte så svårt heller om man bara har medlen 😊
Benjamin Åberg

Till top