Terräng-SM

Allmänt, sport, träning, tävling / Permalink / 1
Måste skriva några rader... Har i helgen varit funktionär på Terräng-SM som vi i Hälle IF arrangerade i Uddevalla! Första dagen var en bra dag med flera veteranmedaljer samt ett lagsilver till tjejerna på 4km!
Men söndagen var något alldeles extra! Något som gav mig gåshud... 
I tävlingens sista lopp fanns det förhoppningar på en lagmedalj och kanske även en individuell medalj! Musse gjorde "comeback" i SM-sammanhang efter en del skadebekymmer och skulle springa 12km. På startlinjen stod även Ababa Lama, en 23 årig Hälleit som har ett helvete bakom sig. Jag tror det är svårt att förstå för oss svenskar vad han kan ha gått igenom, vilken smärta han har känt och känner! Han flydde från Etiopien där han tidigare har torterats och Gud vet vad... Han kom till Sverige och fick uppehållstillstånd och på denna "trygga" plats blir han sedan knivhuggen i ryggen i Göteborg! Han missar landsvägs-SM efter att året innan vunnit 10km landsväg... Anledningen var smärta i ryggen! Efter stora skadeproblem och även andra problem så tränar han de senaste 3-4 veckorna, och han anmäler sig till Terräng-SM. På lördagen bröt han 4km... 
Men på söndagen stod han, efter en del övertalning, på startlinjen på 12km. Efter en alldeles för snabb öppning tog han det, efter direktiv, lite lugnare på andra varvet och på den 2km långa banan sprang han sedan som en mästare! Sett till vilken träning han har gjort och vilka förutsättningar han har fått i livet sprang han sanslöst bra! En gudabenådad talang! Även Musse, som på något sätt ändå symboliserar hela Hälle, sprang otroligt bra och rutinerat! Åt Eskilstunas Abraham fanns inget o göra men tvåa blev han, och en ganska överlägsen sådan! O så, borta på upploppet dyker han då upp, tillsammans med Högbys David Nilsson, Ababa Lama... Och till publikens förtjusning, det var ändå hemma-SM, spurtar han ner Nilsson och kniper ett brons! Efter det man såg på 4km och det Ababa själv sa innan loppet så är det en sanslös bedrift! Man kunde se i Ulf Björklunds ögon, Björklund som av våra afrikaner i klubben kallas Papa Ulf, lyckan och glädjen han kände när Ababa gick i mål! Ababa själv var inte överdrivet exalterad över bronset! Det första han sa till mig när han gick imål var "jag har bara tränat 3 veckor"! Tack vare Musses fina lopp, Ababas, i mina ögon, lilla bragd och Scott Frasers mycket fina 9:e plats tog Hälle också hem lagguldet! 
Vilken avslutning på en för Hälle fantastisk helg! 


Till top